"La Justicia no existe por la naturaleza, existe por la Ley"

27 de gener 2009

La crisi, que la paguin ells.



Mentre els salaris s'incrementaran un 1,4% d’acord amb l’IPC de l’any 2008, els preus dels serveis bàsics augmenten desforadament.

Des de la CONFAVC s’està impulsant una protesta veïnal contra els augments injustificats que es fan als serveis que es presten des dels ajuntaments com des d’altres institucions o òrgans superiors.

A Badalona prop d'una trentena d'associacions veïnals i una desena d'entitats socials de la ciutat, juntament amb el suport dels sindicats CCOO, UGT, CGT, PSU i partits com CDB, s´han constituit en Plataforma, que va acordar un seguit d'actuacions per aconseguir que cap impost s'incrementi per damunt de la inflació interanual.

Els ajuntaments han vist com han baixat en picat els seus ingressos per taxes i impostos i els seus pressupostos ja es nota el descens de les partides d’inversions. Alguns tenen previst ingressar fins un 30% menys, altres la xifres són superiors. Però aquesta baixa recaptació no és sols dels ajuntaments, ho és dels governs autònom i central.

Com que els serveis poden veure’s afectats els increments d’impostos i taxes estan servint per amortir –escassament- la manca de diners a les arques municipals.

Mentre els ciutadans de Badalona es troben cada dia més amb situacions de precarietat laboral que moltes, masses, vegades comporta una precarietat social que els serveis corresponents dels ajuntaments s’hi estan trobant cada cop més i ja no entre les capes habituals i més baixes.

Alguns –molts pocs- governs han volgut posar fil a l’agulla i s’han esforçat per fer uns pressupostos on es prescindeixi de les despeses suntuàries o supèrflues encara que comporti problemes “interns” dins dels seus partits. Altres han preferit ficar el cap al forat i no veure el que esta passant a l’exterior, als barris, a la ciutat. I cada dia són més els ciutadans que es troben desemparats i que no saben on anar o a qui adreçar-se sense aguaitar un referent que els condueixi en la direcció adequada i els doni suport i ajut.

Els impostos –el seu increment- en aquesta situació casi no és el més important, encara que la desmesura produeix crispació i indignació en aquests moments tan difícils.

El que realment és més important és que l’acció de govern s’adreci de forma rotunda cap a socórrer, en allò que pugui i inclòs en allò que no pugui, als nostres ciutadans en situació apressant, establint polítiques clarament orientades a la facilitació de llocs de treball i d’auxili als problemes de marginalitat en que mica en mica poden anar caient molts dels nostres.
Prima la urgència. Prima els ciutadans.

Per aquest motiu des de La Res Pública de Badalona
  • Considerem intolerable l’actual increment dels impostos municipals a Badalona –prop del 5% de mitjana) que multipliquen per tres l’índex dels preus al consum (IPC).
  • Considerem insuportable que els ciutadans haguem de pagar la crisis econòmica dels que no som responsables mentre que els autèntics culpables reben sumes considerables de diners per tapar el que han malbaratat en els seus jocs especulatius.
  • I no acceptem que l’ajuntament ens consideri ostatges de la crisis sobretot quan al llargs dels anys Badalona ha estat una de les ciutats més cares en impostos municipals.

“Només els grups socials molt ben compactats podran donar resposta a la difícil situació de crisis que ens podem veure envoltats”

Nota: Naturalment sempre hi ha qui en un lloc vota a favor de l'increment dels impostos i en d'altres -quan són a l'oposició, es clar- surten amb les pancartes. També hi ha els profetes de que la pujada d'impostos ja li està bé. Per què deu ser!


Impostos municipals de Badalona: s’han incrementat una mitja d’un 4,8%.

Tarifes elèctriques: s’han incrementat una mitjana de 3,4% el primer trimestre pels usuaris domèstics i pimes. A aquest percentatge es sumarà els nous increments previstos durant l’any.

Aigua i residus: les tarifes del tractament de residus i de l'aigua, aprovades el
passat juny per l’Entitat del Medi Ambient (EMA) de l’Àrea Metropolitana de
Barcelona representen increments superiors a l'IPC, en el primer cas, la taxa del tractament de residus es va incrementar un 7%. Pel que fa a l'aigua, l’EMA va aprovar un augment extra a l'IPC del 3,21%
L’alça del preu de l’aigua s’ha generalitzat també a tot Catalunya, ja que el nou cànon, responsabilitat de l'Agència Catalana de l'Aigua del Departament de Medi Ambient, es va augmentar en un 5,3%.

Transports i autopistes: Respecte el transport ferroviari, els bitllets de rodalies i de mitja distància de Renfe s’han apujat un 6 i un 5% respectivament.
Els trens de llarg recorregut i els d’alta velocitat han augmentat un 4%.
Les autopistes, el ministeri de Foment ha donat llum verda a les noves tarifes de les autopistes estatals - l'AP-7 i l'AP-2- suposen un augment del 4,4% de mitjana. Els peatges de la Generalitat s’han apujat el 4,6% de mitjana.